LCD monitor – 4 tips voor beter beeld

19-11-2010 - P.M. Rol
Toen u de allereerste keer uw nieuwe LCD monitor aanzette, was u ongetwijfeld in uw nopjes. Een mooi groot, wellicht glanzend scherm en dan die extra ruimte. Geweldig! Helaas wordt u sindsdien wel geplaagd door een wazig scherm, defecte pixels, moeilijk te volgen tekst of onduidelijke letters. Met deze tips hoeft u geen nieuwe bril aan te schaffen.

Tip 1: Instellingen voor scherp beeld

Onjuiste instellingen kunnen de oorzaak zijn van een wazig of uitgerekt beeld. Voor de beste weergave dient u uw LCD-monitor op de maximale resolutie te zetten. Bekijk de handleiding of zoek op internet naar de maximale, toegestane resolutie van uw monitor. Controleer daarnaast of de kleurdiepte juist is ingesteld. Hieronder staat voor verschillende Windows-varianten het stappenplan:

Windows XP

Windows XP - onjuiste resolutie
 1. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad
 2. Selecteer de optie Eigenschappen
 3. Kies het tabblad Instellingen
 4. Selecteer de maximale, toegestane Beelschermresolutie van uw monitor
 5. Controleer gelijk of de Kleurkwaliteit op de hoogste waarde staat
 6. Druk op de knop OK

Windows Vista

Windows Vista - onjuiste resolutie
 1. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad
 2. Selecteer de optie Aan persoonlijke voorkeur aanpassen
 3. Klik op de laatste optie Beeldscherminstellingen
 4. Selecteer de maximale, toegestane Resolutie van uw monitor
 5. Controleer de Hoeveelheid kleuren. Staat deze op de hoogste waarde?
 6. Druk op de knop OK

Windows 7

Windows 7 - juiste resolutie
 1. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad
 2. Selecteer de optie Schermresolutie
 3. Selecteer de maximale, toegestane Resolutie van uw monitor
 4. Klik op de knop Geavanceerde instellingen om de kleurdiepte te controleren
 5. Selecteer het tabblad Beeldscherm
 6. Kies bij Kleuren voor de hoogste waarde
 7. Druk tweemaal op de knop OK

Kunt u de monitor niet op de juiste resolutie instellen? Mogelijke oorzaken zijn verkeerde stuurprogramma's of een verouderde videokaart. In dat geval helpt uw systeembeheerder u graag verder.

Tip 2: Repareer defecte pixels

Defecte pixels zijn herkenbaar als kleine, onuitwisbare stipjes op uw scherm. Er zijn twee groepen van defecte pixels: hangende en dode pixels.

Hangende pixels laten constant dezelfde kleur zien (rood, groen, blauw, zwart of wit). Beproef uw geluk en verhelp het euvel met het gratis programma PixelRepairer. PixelRepairer probeert de hangende pixel tot leven te wekken met kleine, flikkerende vlakken.

Dode pixels zijn pixels die nooit meer zullen werken en zijn te herkennen als zwarte, kleine puntjes. Probeer met PixelRepairer een eventueel hangende pixel uit te sluiten. Uw (pixel)garantie kan uitkomst bieden als het gaat om een echt dode pixel.

Tip 3: Gemakkelijk te volgen tekst

Op het internet staan pagina's die hun tekst over de volle breedte weergeven. Als u deze pagina ook nog bekijkt op een breedbeeld monitor, dan is het lezen van tekst een lastige zaak. Uw ogen raken snel vermoeid, omdat ze bij de volgende regel teveel moeten 'zoeken'. Tijdschriften en kranten werken daarom veel met smalle kolommen.

Een handig programma voor dit probleem is Sizer. Hiermee kunt u snel uw vensters verkleinen naar een vooraf ingestelde grootte.

Windows 7 heeft een aantal functies aan boord voor vensterbeheer. Zelf gebruik ik vaak de mogelijkheid om een venster te halveren door deze naar de linker- of rechterrand van het scherm te slepen.

Tip 4: Duidelijke letters met ClearType

Gebruikt u Windows XP of Vista in combinatie met een LCD-monitor? U kunt de leesbaarheid van tekst behoorlijk verbeteren. Microsoft biedt hiervoor een handig en gemakkelijk hulpmiddel aan. Gebruik ClearType Tuner en volg de wizard voor beter leesbare tekst.

ClearType voorbeeld

Het reactieformulier is uitgeschakeld.